La Masia

lance
5 July, 2018

La Masia de Can Planes, vanligtvis kallad La Masia, är den ungdomsakademi i Barcelona som rymmer mer än 300 unga fotbollsspelare och har blivit hyllad sedan 2002 som den bästa akademin i världen. Den har bland annat gett upphov till idrottslaget FC Barcelonas europeiska framgång. 2010 blev La Masia den första ungdomsakademin som har utbildat alla tre finalisterna för priset Ballon d’Or på ett år.

La Masia, som betyder ungefär bondgård på svenska, inhyste från början spelare från utanför stadsgränserna och gav dem på så sätt en möjlighet att vara en del av akademin. Akademin är en av de dyraste i Europa, med en årskostnad på 5 miljoner pund. Minimiåldern för ungdomsprogrammet är sex år. Klubben söker även aktivt efter blivande studenter och trycket för att komma in är hårt.

Historisk byggnad

Den ursprungliga byggnaden utgjordes av en gammal bondgård som byggdes år 1702 och när Camp Nou invigdes 1957 gjorde man om byggnaden för att använda den till huvudkontor. I slutet av 1970-talet började den användas som övernattningsbyggnad för eleverna som kom från platser utanför Barcelona. I juni 2011 upphörde detta och med en enkel ceremoni stängdes dörrarna och aktiviteterna flyttades till Ciutat Esportiva Joan Gamper.

Utbildning

Tidigare tekniksinstruktör, Pep Segura, anser att klubbens framgång grundar sig i deras speciella spelfilosofi, som inkluderar en mentalitet som sträcker sig från botten till toppen av klubben. Filosofin består av tillämpning av fotboll blandat med den traditionella spanska “one-touch play”. Den specifika fotbollsmetoden kräver att spelarna snabbt kan byta positioner och mycket av fokuset i ungdomsakademin består av just teknisk förmåga.

Framgång

År 2009 blev Messi den första spelaren från La Masia som tilldelades “Ballon d’Or”-priset som Europas bästa fotbollsspelare. Han tilldelades även FIFA World Player-priset, som världens bästa fotbollsspelare. År 2010 vann Spanien FIFA World Cup med hela sju stycken spelare från Barcelona och satte därmed nytt rekord för antalet spelare som deltog i ett nationellt VM-lag från en och samma klubbsida.

Comments are closed !